Wat is MOVIPREP®

MOVIPREP® is een laxeermiddel. Een MOVIPREP® verpakking bevat 2 doorzichtige zakjes die elk 1 paar zakjes bevatten: zakje A en zakje B. In België is MOVIPREP® verkrijgbaar in 2 smaakvarianten: MOVIPREP® (citroen) en MOVIPREP® Sinaas  (sinaasappel).

Een voorbereiding bestaat uit 2 liter MOVIPREP®. Een liter MOVIPREP® wordt bereid uit 1 ‘zakje A’ en 1 ‘zakje B’. U neemt MOVIPREP® in om uw darmen te reinigen als voorbereiding op een onderzoek. MOVIPREP® maakt uw darmen leeg, zodat u kunt verwachten dat u waterige ontlasting hebt.

Bereiding & inname van MOVIPREP®

Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals beschreven in de bijsluiter of zoals uw arts, apotheker of verpleegkundige u dat heeft verteld. Raadpleeg bij twijfel uw arts
of apotheker. De gebruikelijke dosis is 2 liter oplossing, die als volgt wordt bereid:

Elke doos MOVIPREP® bevat 2 doorzichtige zakjes die elk een paar zakjes bevatten: zakje A en zakje B. Elk paar zakjes (A en B) moet worden opgelost in water om 1 liter oplossing te verkrijgen. Elke doos is daarom voldoende voor het bereiden van 2 liter MOVIPREP® oplossing.

Leest u, voordat u MOVIPREP® inneemt, de instructies aandachtig door. U moet het volgende weten:

  • Wanneer u MOVIPREP® moet innemen;
  • Hoe u MOVIPREP® moet bereiden;
  • Hoe u MOVIPREP® moet opdrinken;
  • Wat u kunt verwachten dat er gebeurt.

Wanneer u MOVIPREP® moet innemen

U heeft instructies gekregen van uw arts of verpleegkundige over wanneer u MOVIPREP® moet innemen; deze instructies dienen te worden opgevolgd. Uw voorbereiding met MOVIPREP® moet worden voltooid voorafgaand aan het ziekenhuisonderzoek en MOVIPREP® wordt normaal gesproken op een van de volgende manieren ingenomen:

  • 1 liter MOVIPREP® de avond van tevoren en 1 liter in de vroege ochtend van de dag van het onderzoek;
  • 2 liter op de avond voorafgaand aan het onderzoek.

Belangrijk: Eet geen vast voedsel meer vanaf het moment dat u begint met het innemen van MOVIPREP® tot na het onderzoek.

Hoe u MOVIPREP® moet bereiden

  1. Open de doos en pak er een plastic zakje uit met 1 zakje gemarkeerd met “A” en 1 zakje gemarkeerd met “B”.
  2. Open zowel zakje A als zakje B en giet hun inhoud in een droge maatbeker voor 1 liter vloeistof.
  3. Voeg 1 liter water aan het poeder toe.
  4. Roer de oplossing door tot de hele inhoud van beide zakjes is opgelost.

Hoe u MOVIPREP® moet opdrinken

Drink de eerste liter MOVIPREP® binnen 1 tot 2 uur op. Probeer elke 10-15 minuten een vol glas te drinken.

Bereid als u hiermee klaar bent de tweede liter MOVIPREP® bestaande uit de inhoud van de zakjes A en B uit het resterende zakje.

Aanbevolen wordt om tijdens deze behandeling nog een liter heldere vloeistof te drinken om te voorkomen dat u erg dorstig wordt en uitdroogt. Water, heldere soep, vruchtensap (zonder vruchtvlees), frisdranken (geen sterk gekleurde zoals cassis), thee of koffie (zonder melk) zijn allemaal geschikt. Deze dranken kunt u drinken op elk gewenst moment.

Wat u kunt verwachten dat er gebeurt

Als u start met het drinken van MOVIPREP®, is het belangrijk dat u dicht in de buurt van een toilet blijft. Op een bepaald moment begint u waterige ontlasting te krijgen. Dat is normaal en geeft aan dat MOVIPREP® werkt. De ontlasting stopt snel nadat u met drinken bent gestopt.

Als u deze instructies opvolgt, zullen uw darmen leeg zijn en dit is noodzakelijk om het onderzoek te laten slagen. Als u meer MOVIPREP® inneemt dan u zou mogen, kunt u ernstige diarree krijgen, wat tot uitdroging kan leiden. Drink veel vloeistof, vooral vruchtensappen. Neem contact op met uw arts of apotheker als u ergens ongerust over bent.

Wat u moet doen als u bent vergeten MOVIPREP® in te nemen

Als u bent vergeten om MOVIPREP® in te nemen, neem dan de dosis zodra u beseft dat u deze niet hebt ingenomen. Als het een paar uur later is dan het tijdstip waarop u de dosis had moeten innemen, raadpleeg dan uw arts of apotheker voor advies. Het is belangrijk dat u de voorbereiding minstens 1 uur voorafgaand aan het onderzoek hebt voltooid.

Als u nog vragen hebt over het gebruik van dit product, stel ze dan aan uw arts of apotheker.

Kinderen

MOVIPREP® mag niet worden ingenomen door kinderen jonger dan 18 jaar.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kan MOVIPREP® bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

Het is normaal dat u diarree krijgt wanneer u MOVIPREP® inneemt. Als u geen ontlasting hebt binnen 6 uur na het innemen van MOVIPREP®, moet u de inname stoppen en onmiddellijk contact opnemen met uw arts. Lees altijd de bijsluiter in de verpakking van het geneesmiddel. Bijwerkingen worden in de bijsluiter genoemd onder rubriek 4.

Wanneer een van de bijwerkingen ernstig wordt of u bijwerkingen opmerkt die hier niet worden genoemd, raadpleeg dan uw arts.

Service

(klik op de afbeelding om te downloaden)

(klik op de afbeelding om te downloaden)